keskiviikko 27. tammikuuta 2010

USA on konkurssissa

Muistan ottaneeni kauppaoikeuden peruskurssin viime vuonna. Eräs kurssin peruskäsitteistä oli insolvenssioikeus - konkurssioikeus. Teksti sisältää paljon numeroita, mutta peruskäsitteet ovat täysin maalaisjärjellä ymmärrettävissä.

Tutkin sattumalta tänään Suomen kansantalouden tilaa ja huomasin, että Suomen valtionvelka on lähes 40% bruttokansantuotteesta. Sitten mieleeni juolahti, että olisihan se kiva ilkkua perivihollistani - USA:ta - ja kurkistaa kuinka meren toisella puolella menee.

Jätän tulkinnat lukijan tehtäväksi. USA:n valtionvelka on vuonna 2009 12 biljoonaa dollaria. Tämä on 83% GDP:stä eli bruttokansantuotteesta. Jos BKT:sta otetaan kuitenkin pois sen täysin spekulatiiviset osat - "imputations" ja "hedonistics" - niin velka on yli 100%.

Kun velkaan lisätään USA:n valtion terveydenhuollon ja rahoitusmarkkinoiden vastattavat, nousee summa jonnekin 70 biljoonan dollarin tietämiin.

Jokaisen Yhdysvaltojen kansalaisen pitäisi siis kaivaa jostakin sängynpatjan välistä 200 000 dollaria, että valtion talous oli tasapainotettu ja velka maksettu.

Jos Yhdysvallat olisi kuten mikä tahansa normaali yritys - se olisi tuomittu konkurssiin jo aikoja sitten.

Totuus on, että USA lainaa tällä hetkellä rahaa, jota heillä ei ole pienintäkään aikomusta maksaa IKINÄ takaisin. Se olisi matemaattisesti käytännössä mahdotonta.

Yhdysvallat on totaalisessa tankissa ja he ovat niin vitun tyhmiä etteivät tajua sitä edes itse.

Edit: Kiitokset Kupsulle hyvästä huomautuksesta suomalaisten numerojen suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti