sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Sademetsän ääniä asvalttiviidakossa

Linnunlaululla on ihmiselle luonnostaan rentouttava vaikutus - evoluution tuloksena ihminen on oppinut pitämään lintujen liverrystä merkkinä rauhasta ja turvallisuudesta, silloin kun laulu loppuu ja metsä hiljenee, ihminen alkaa tuntemaan itsensä rauhattomaksi.



Näin toteaa esityksessään Julian Treasure (katso esitys YouTubesta), joka on tutkimuksissaan havainnut äänten hurjan vaikutusvallan ihmisten työkykyyn ja stressitasoon. Avoimissa ja meluisissa toimistoissa ihmisten tuottavuus laskee jopa kaksi kolmannesta. Ongelma olisi korjattavissa yksinkertaisesti ulkoisen melun vaimentavilla kuulokkeilla ja vaikkapa linnunlaulu-CD:llä tai paremmilla äänieristeillä. Treasuren mukaan työkyky palaa tällä tavoin ennalleen.

Olen ehdotuksesta onnesta soikeana, sillä olen pohdiskellut ratkaisua tuottavuusongelmiini istuessani yliopiston tietokoneilla. Rynnin Teknikmagasinetiin ja ostan parin laadukkaita melunvaimennuksella varustettuja kuulokkeita ja tuuppaan mp3-soittiminen täyteen sademetsän ääniä. Totta tosiaan, luonnon äänet muodostavat hyvillä kuulokkeilla lähes huomaamattoman äänimaiseman, jossa omat ajatukset pysyvät fokuksessa. Muutaman kympin sijoitus hyviin kuulokkeisiin ja rentoutusnauhaan osoittautuu oivalliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti