torstai 15. lokakuuta 2009

Ilmasto muuttuu vai miten se nyt oli

15. lokakuuta internet täyttyy ilmastoaiheisista blogikirjoituksista. Ilmiön takana on BlogActionDay palvelu, joka kannustaa kirjasieppoja näpyttelemään tänä päivänä ehkäpä aikamme tärkeimmästä haasteesta, nimittäin ilmastonmuutoksesta. Aihe on erinomainen keskustelunavaus, sillä jokaisella tuntuu olevan ilmiöstä hieman oma näkemys.

Miksi ilmiötä kutsutaan melko mauttomalla ja hajuttomalla termillä ilmastonmuutos? On tietenkin totta, että ilmasto lämpenee ja jäähtyy epätasaisesti maantieteellisestä sijainnista riippuen; ilmaston tarkkoja muutoksia on vaikea ennustaa ja kattaa yhtenäisellä termillä. Suuri tiedemaailman konsensus (jos tällaista sanaa nyt tieteestä puhuttaessa saa edes käyttää) tunnustaa kuitenkin ilmaston lämpenevän suuressa mittakaavassa ja pääsyyllisen ilmiöön olevan ihmisen toiminta.* Ilmastonmuutos on päätynyt poliitikkojen suosikkisanaksi juurikin sen miedon tunneassosiaation takia. Hyvänä esimerkkinä voi pitää Hans Luntzin Yhdysvaltain republikaaneille laatimaa opasta, jossa hän kehottaa kaikkia poliitikkoja välttämään ilmaisua global warming, koska se on ahdistavampi verrattuna ilmastonmuutokseen, joka tuntuu helpommalta hyväksyä ja "kuulostaa aivan kuin olisit matkalla Pitsburghista Fort Lauderdaleen."**

Ajattelitpa sitten ilmastonmuutoksesta suuntaan tai toiseen, kannustan kaikkia tutustumaan YouTuben kanavaan "greenman3610", jossa Peter Sinclair esittelee viikottain uusia myyttejä liittyen ilmaston lämpenemiseen.



* 924 tieteellisen artikkelin analyysi, artikkelit olivat julkaistu vuosina 1993-2003 tieteellisissä julkaisuissa. Meta-analyysin tuloksena 0 (nolla) vajaasta tuhannesta artikkelista erosi yleisestä näkemyksestä, jonka mukaan ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan tuloksena. (Oreskes, Naomi, 'The Scientific Consensus on Climate Change', Science, vol. 306, issue 5702)
** Luntz, Frank, 'The Environment: A Cleaner, Safer, Healthier America'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti