lauantai 17. lokakuuta 2009

My reality, is not your reality

On toki mahdollista, että koko maailmankaikkeus on pelkkä tietokonesimulaatio - illuusio. Mutta oletetaan harjoituksen vuoksi, että ympäröivästä maailmasta voidaan eristää absoluuttinen totuus. Sinä luet tätä tekstiä ja tunnet itsesi pitkästyneeksi jo ennen ensimmäisen kappaleen loppua; minä söin juuri mustikkapirtelön.

On mielenkiintoista huomata, että olemme yhteydessä tähän todellisuuteen vain aistiemme välityksellä. Se informaatio, joka kulkeutuu tunto-, haju-, maku- ja näköaisteista aivoihin muokkaa siis käsityksemme todellisuudesta. Lisäksi voidaan sanoa, että kognitiota ohjaa ja suuntaa halu - muokkaamme todellisuutta siihen suuntaan, joka tukee omia toiveitamme ja käsityksiämme - riippumatta siitä onko suunta väärä vai oikea. Voidaan väittää, että yksinkertaisempikin yksilö tajuaa maailmankuvan eroavan ihmiseltä toiselle - mutta näin perustavalaatuinen huomio unohtuu meiltä arkipäivässä jatkuvasti.

Sinun todellisuutesi ei ole minun todellisuuteni. Ja meidän todellisuutemme eroavat totuudesta.
 Informaatio itsessään ei sisällä tietoa - informaatio saa merkityksen vain kun sitä tulkitaan. Sama pätee aistiemme tuottamaan dataan todellisuudesta. Jos ihmiset järjestelmällisesti yrittäisivät ymmärtää, että me kaikki elämme samassa todellisuudessa, mutta tulkitsemme totuutta eri tavoin, maailma olisi erilainen paikka.

3 kommenttia:

  1. Totuuden tulkinta on mielenkiintoinen teema. On niin helppo ajatella oma tulkinta oikeaksi ja toisten tulkinta vääräksi tai vähintään väärinkäsitykseksi.

    Esimerkkejä keksii vaivatta. Jos kättelen veltosti, yksi voi tulkita sen laiskuudeksi, toinen välinpitämättömyydeksi, kolmas ujoudeksi, neljäs ylimielisyydeksi - ja viides ei edes huomannut, että kädenpuristus oli löysä.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia paljon kommentista - tervetuloa seuraamaan pohdintoja täältä Itämeren vastarannalta.

    Juuri tällaiset pienet huomiot ja niiden tulkinta ovat valtavan mielenkiintoisia; epäilen että vaimo pettää minua ja tänään hän ei hymyillyt minulle aamulla kun läksin töihin.. todellisuudessa hän onkin vain väsynyt, mutta se rajallinen data jota todellisuudesta saamme yhdistyy ennakko-odotuksiimme ja saa totuuden vaikuttamaan aivan muulta kuin mitä se on.

    VastaaPoista
  3. Epäiletkö, että vaimo pettää sinua? ;) Ei kai sentään. :)

    VastaaPoista