keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Vuonna 2010

Edes legendaarisen visionäärin, George Orwellin, mielikuvitus ei riittänyt tuottamaan tämän päivän fasistista sotilasteknologiaa. Artikkelissaan "Näkymätön sota" (lataa pdf) Suomen Kuvalehti kirjoittaa USA:n armeijan Predator -koneista, jotka ovat pieniä kauko-ohjattavia taistelulennokkeja. Koneet lentävät näkymättömissä 10 kilometrin korkeudessa, mutta niiden tähystyslaitteisto on erittäin tarkka ja aseistus on järeä hellfire-ohjus -pari.

USA käy tällä hetkellä näkymätöntä sotaa Pakistanissa. Obaman valtakaudella iskut ovat vain yleistyneet ja viime vuonna Pakistanissa arvioidaan tapetun noin 450 ihmistä. Kaikki tämä täysin näkymättömästi, salaisesti ja uutisoimattomasti. Kohteet ovat usein terroristi-epäiltyjä, mutta noin kolmasosa uhreista arvioidaan täysin osattomiksi sivullisiksi.

Nykyään sodankäyntö on niin perkeleen kliinistä, että oksettaa. Näitä koneita ohjataan nimittäin planeetan toiselta puolelta mukavasti tuolissa istuksien, kahvikupponen kourassa - aivan kuin ohjaaja pelaisi jotain videopeliä. Näistä iskuista ei myöskään tule julkisia raportteja, koska koko operaatiota Langleystä koordinoiva CIA pitää yksityiskohdat salassa.

Mistä lähtien Amerikkalaisilla on ollut mandaatti sotia missä sattuu, milloin sattuu ja miten sattuu? Noh - itseasiassa retoriseksi tarkoitetun kysymyksen vastaus on syyskuu 2001 - ja tämä ei ole mikään heitto, vaan YK:n lain mukainen totuus.

En edes halua kuvitella tulevaisuutta, jossa jokainen USA:n mustalle listalle päätynyt toisinajattelija saa vieraakseen yhden Predator -koneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti