perjantai 28. elokuuta 2009

Piiri pieni pyörii

Jo sanana "ankkalammikko" viittaa tiettyy sisäänpäinlämpenevyyteen, joka saatetaan liittää suomenruotsalaiseen väestöön. Valitettavasti nepotismiin ja kotiinpäin vetämiseen syyllistyvät käytännössä sekä suomalalaiset, että ruotsalaiset.. ja koko muu universumi.

Vaihto-oppilaspiireissä on helppo havaita henkinen ghettoutuminen sillä suurin osa ihmisistä hengailee edelleen niiden muutaman tyypin kanssa, jotka ovat tavanneet ensimmäisenä päivänään Linköpingissä. Nämä ihmiset ovat lähes poikkeuksetta omia kansanmiehiä- ja naisia. Ei ole lainkaan yllättävää, että oudossa ympäristössä ihminen pyrkii säilyttämään edes tiettyjä tuttuja elementtejä kotimaastaan. Mutta onkos siinä sitten mitään järkeä?
Koko hiivatin vaihto-oppilasjärjestelmän tarkoituksena on lisätä ajatusten ja kulttuurien vaihtoa.

Mielestäni ei ole mitään järkeä lähteä Ruotsiin paremman opetuksen perässä - täältä kannattaa tulla hakemaan kielitaitoa sekä maailmaasyleilevää näkemystä.

Itse olen koettanut verkostoitua tehokkaasti espanjalaisten, ranskalaisten, luxemburgilaisten ja saksalaisten kanssa - mutta esimerkiksi viimeisenä mainitsemani sakemannit hengailevat minua lukuunottamatta käytännössä keskenään. Myönnän kuitenkin, että itselleni sortuminen oman ankkalammikon muodostamiseen on käytännössä hankalampaa - parin sadan saksalaisen sijaan täällä taitaa olla ainoastaan kolme suomalaista itseni lisäksi.
Tammikuussa moni vaihtari miettii, että miksi ihmeessä ei ymmärrä vieläkään sanaakaan ruotsia.

1 kommentti:

  1. Mitä se on se semmoinen maailmaasyleilevä kielitaito? Kuulostaa lähinnä peitellyltä kiroilulta.

    VastaaPoista